Осветление за фонтани.

Красотата на фонтаните е в осветлението. Затова е задължително да бъдат осветени.

LED осветлението е предпочитаното  решение в наши дни за осветяването на всякакви обекти, включително и на басейни, фонтани и водни съоръжения. Някои от многото  предимства  са:

  • лесно постигане на многообразие от цветове и впечатляващи светлинни ефекти
  • много ниска консумация на електрическа енергия – LED лампите консумират до 20 пъти по-малко ел.енергия в сравнеие със стандартните халогенни осветители.
  • по-дълъг живот – качествените LED осветителни тела имат живот над 15000 часа, което е над 10-20 пъти повече от всички други варианти за осветление.

Осветлението е сърцето на уюта в атмосферата , променя облика на всеки кът . Дали се чувстваме удобно и уютно в луксозния класическия стил или в непринудения ежедневен стил, а може би пък в битовия стил със своето самобитно обаяние.

Съвременната тенденция за създаване на светлинна архитектура обаче далече надхвърля ролята на светлината като допълнително средство при изграждане на архитектурните и водни  композиции. Повърхността на архитектурната и водна форма има различна яркост,която допринася за изявяването на обемите и пространственото им положение.

Чрез осветление за фонтани и обекти, действието на светлината върху формата и съобразяването на формата със светлината, довеждат до безкрайни нюанси от впечатления.

Взаимното съгласуване на тези фактори почива на няколко основни положения, които трябва да се имат пред вид в процеса на работа – композиране на формата, съобразявайки я с действието на светлината или осветявайки вече предварително създадената архитектурна форма. Когато към архитектурния обект се насочи цветна светлина, данните за процент на отразената светлина се променят. Имайки предвид всичко това, добре е да се обсъди със специалистите, които ще изграждат обекта.