Филтри за басейни

За да бъде кристално чиста водата във вашите басейни са ви необходими подходящи филтри за басейни.Функцията на филтрите в басейна е за пречистване и дезинфекция на водата. Разликите идват от размера и пълнежа им. Най-популярните са пясъчните филтри за басейни и моноблок. При избора за филтриране на водата в басейна е важно да се съобразите с редица фактори и да се консултирате със специалист.

Механичното пречистване на водата е свързано преди всичко с филтриране на водата и отстраняване на неорганичните замърсители. Околната среда и къпещите се внасят във водата на басейна прах и замърсители, които влошават качествата на водата и стават храна за бактериите и водораслите. Това почистване отстранява  замърсителите (листа, косми, мазнини, пясък и др.).
За механичното пречистване се използват филтърни системи, различаващи се по вид на филтъра, размери и начин на работа. Основно се делят на: с пясъчен филтър, с картушен филтър, моноблок.

Обработката на водата през филтри за басейни е добре  да бъде така подбрано, че целия воден обем на басейна да преминава през него за 4 часа (а за детски басейни за 2 часа). Също така важно условие е това да става при ниска скорост – 30 или 40 m3/час/m2. Едрите частици се задържат в кошничката на предфилтъра на помпата. Преминаващите по-дребни частици през помпата се задържат във филтриращия елемент.

Най-предпочитан е пясъчният филтър.

При него водата се филтрира при преминаването през дебел пласт пясък. Така  се задържат частици с големина от 20 до 40 микрона. Пясъчният филтър се пълни с две фракции специално обработен пясък, най-често кварцов: първият слой е от едър пясък с големина на частиците 2 – 3 mm, вторият е ситен  0.60 – 0.80 mm. Тези филтри имат шест режима на работа: филтрация, промивка, изплакване, циркулация, източване и затворено.

Предимства: лесен монтаж, лесна поддръжка, смяна на пясъка на 5 – 6 години.

Недостатък на пясъчния филтър е големият разход на вода при промивката и необходимостта от ново доливане.

Картушен филтър.

Той представлява тяло от неръждаема стомана, в което има  елемент от филтрираща тъкан. Степента му на филтрация е по-голяма от пясъчния филтър – задържа частици с големина от 10 до 20 микрона. Тези филтри обаче се поддържат по-трудно: всекидневно трябва да се вади и да се изплаква. Друг недостатък е нуждата от честа подмяна на филтриращия елемент, тъй като се разкъсва лесно. Картушните филтри се използват предимно при по-малки (частни) басейни.
Моноблокът е вариант на филтърна система, събиращ в един корпус всичко необходимо за филтрирането на водата на басейна. В него може да има – подводно осветление и уред за насрещно течение. Моноблокът е добро решение за вече изградени басейни, при които по една или друга причина не е предвидена и изградена филтърна инсталация. Моноблокът има редица предимства. При поставянето му няма нужда от изграждането на техническо помещение, не се прекарват тръбни разводки и не се залагат никакви закладни части в бетоновата конструкция на басейна. Не се налага къртене на отвори, което улеснява и полагането на хидроизолацията. Освен това при експлоатация на басейна с моноблок измиването на филтърния елемент и поддръжката става лесно.

Ако имате нужда от съвет, можете да ни пишете  или да ни потърсите по телефона.


Продукти от нашия каталог