Осветление за басейни

Нощното плуване в осветен басейн е нeвepoятнo пpeживявaнe. Toвa e и пpичинaтa тe дa бъдaт сред нaй-дoбpитe нaчини дa се cъздaдe осветеност на бaceйнa.

Лампите монтирани в осветление за басейни са важен елемент и са част от цялата осветителната система. Материалите за изработката на тялото им често са пластмаса и стъкло с изпъкнала или плоска форма. Лампите обикновено се монтират на стените на басейна. Много важно е да се знае, че не всяка лампа е подходяща да свети под вода. Задължително е да се изберат лампи, които са специално проектиране за работа под вода, т.е. имат достатъчна степен на защита (IP). Добре е цялата система за осветление да се проектира с отчитане на факта, че източниците ще работят под вода. Най-разпространените типове осветители за басейни са халогенните, фиброоптичните и LED-лампите.

Халогенните лампи са традиционно решение, що се отнася до осветление за басейни. Прожекторите обикновено са с висока мощност. Имат удължен живот в сравнение с обикновените – над 4 хил. часа.

Те са сравнително мощни – до 300 W. Относно монтажа, халогенните осветители могат да се монтират както по време на строежа на басейна, така и да се инсталират във вече готов басейн. За басейни, които са на етап изграждане, често осветителите се вграждат в специални монтажни ниши. Ако басейнът вече е готов, може да се използват лампи с плосък корпус, предназначени за последващ монтаж. По принцип те са добро решение за изкуствени водни площи, тъй като не изискват изработването на допълнителни отвори и монтажни работи.

Халогенна или металхалогенна лампа обикновено е източникът на светлина при влакнестооптичните осветители Тези влакна имат способността да задържат в себе си светлината, попаднала в тях. Те имат функция да фокусират светлината или да осигуряват специални ефекти. Ако са поставени на правилното място, нищо не може да се сравни с ефекта от преливащи цветове на фиброоптичното осветление за басейни.

Светодиодните лампи навлизат все повече в осветяването на дома, включително и басейна. Светлинният фон на една LED лампа се формира от десетки светодиодни източници. LED лампите изискват по-голяма първоначална инвестиция. Светодиодните лампи са високо енергийно ефективни. Една светодиодна лампа с мощност 40 W изразходва до 90% по-малко електроенергия в сравнение с традиционната лампа с нажежаема жичка. И те могат да се монтират и на етап строеж, и в завършен басейн. Не на последно място, LED осветителите имат много дълъг живот – при безпроблемна експлоатация тези осветители биха могли да гарантират над 100 хил. часа работа.
LED технологията дава огромно цветово разнообразие – от ултравиолетово до инфрачервено, покривайки целия видим спектър.

При избора на помпа за басейна е важно да се съобразите с редица фактори и да се консултирате със специалист.
Ако имате нужда от съвет, можете да ни пишете  или да ни потърсите по телефона.


Продукти от нашия каталог