Предлагат се два основни начина за облицоване на басейните с фолио – единият е чрез използване на предварително скроено по формата на басейна фолио или чрез лепенето му на място.

Фолио – това е специализиран PVC продукт за облицовка на басейни.Осигурява абсолютна водонепропускливост, лесно се полага и поддържа. Има трислойна структура, армирана с мрежа от фибровлакна, което го прави изключително здраво. Обща дебелина 1,5 мм.

Най-важните качества на PVC фолиото са:

Здравина и устойчивост –може да се наруши само механически, чрез остър предмет или останал под него предмет с остри ръбове.

Икономична цена – облицовките от PVC и с боя са предпочитани заради ниската първоначална цена. PVC фолио изисква обаче залагане на закладни части с фланци (скимери, подови сифони, дюзи и прожектори), които са по-скъпи.

Полагане – монтажът на фолио е относително бърз и лесен. Не са нужни нито специални мазилки, нито допълнителен хидроизолиращ слой. Необходимо е само да се подготви здрава и гладка повърхност.

Възможности за форма и цветови решения– при тази облицовка има сравнително малък избор на цветове, което затруднява разработването на различни дизайнерски решения.

Един от недостатъците на фолиото е неголямата трайност на цвета и избледняването му в годините.

Важно е да се има предвид обаче, че едни от най-съществените предимства на този вид облицовка са лесното поддържане и издръжливостта на отрицателни температури.

Към икономичните варианти за покритие на басейна се причисляват и специализираните хидроизолационни бои за бетон. Това е все по-рядко предпочитана облицовка, тъй като външният вид, който тя придава на съоръжението, не е толкова атрактивен, както е при другите облицовки.