Този тип плочки са изработени изцяло от плочки от порцелан и са специализирани за облицовка на плувни басейни. Те дават завършен и професионален вид на басейна. Предлагат се основно в размер 12 х 25 см и в различни варианти – гладки, фигурални и със специално покритие против подхлъзване. Този по голям размер, освен добрия външен вид, има и друго предимство – намалява се количеството на фугите, които са проблемно място на всяка облицовка от керамика.

Освен стандартните облицовъчни плочки с размер 12х25 см се предлагат и голямо разнообразие профилни плочки за оформяне на преливния ръб на басейни с преливен улей, а така също и специални плочки за облицоване на стълбищата на басейните с неподхлъзващо покритие. Използването на профилни плочки за ръба и стъпалата се препоръчва винаги, независимо от какво е останалата облицовка – стъклокерамика, порцеланови плочки или друг вид керамика. Това дава сигурност и перфектен завършен вид на съоръжението.

Най-важните качества на плочките от порцелан са:

Здравина и устойчивост – порцеланът като материал е с нулева водопропускливост, което е основно изискване за облицовките на плувните басейни. Това гарантира, че при температури под 0’С плочките няма да се напукат и ще запазят качествата си.

Цена – предлага се на по-висока цена в сравнение със стъклокерамиката.

Облицоване – по-големият размер (12х25 cm), освен  външния вид, има и друго предимство – намалява се количеството на фугите, които са проблемно място на всяка облицовка от керамика или друг вид плочки.

Цвят и дизайн – възможност за отпечатване на изображение върху плочките от порцелан. За разлика от паната от стъклокерамика, изображението върху плочките е с много по-голяма резолюция и контраст.

И порцелановите плочки имат недостатъци. Те са свързани с високата начална инвестиция. Монтажът е по-труден, особено при басейни с неправилна форма.

За поддръжката на този вид облицовка е препоръчително използването на специализирана епоксидна фугираща смес, която е по-скъпа от обикновената фуга. Така се избягва честото подновяване на фугите на басейна, защото специализираната фуга е по-трайна.

Ако имате нужда от съвет, можете да ни пишете  или да ни потърсите по телефона.