Езера

За красивия и завършен естетически вид на градините както на едно-фамилни къщи, така и на жилищни комплекси и ваканционни селища, предлагаме и голям асортимент от съоръжения за изработка на градински езера и водни каскади.

Доставяме и монтираме  помпи, филтри и друго оборудване за изграждане на изкуствени езера от реномирани европейски производители.

За езерата  предлагаме на нашите клиенти:

  • проектиране и изграждане
  • дизайн и декорация
  • доставка на съоръжения и оборудване
  • доставка на химикали
Природосъобразна технология за създаване на езера

Размерите на бъдещото езеро би трябвало да варират от 200-250 кв. и дълбочина от 1.2 до 1.4 м. Формата на езерото може да не бъде строго правоъгълна (10х20), а например бъбрековидна, кръгла, удължено елипсовидна или друга подобна форма.

След очертаване на бъдещото езеро при самото изкопаване трябва да се следи за плавно увеличаване на дълбочината му и запазване на ъгъла на наклон на бреговете 20-25 градуса. Изкопава се 1/3 от замислената дълбочина на езерото. Извадената пръст ще продължи бреговете и ще утрои дълбочината на езерото. В най-ниската точка се вгражда една тръба (желателно керамична) през която ще изтича излишната вода. Трябва също да се предвиди къде ще се насочва излишната вода – към канавка или ще се пуска свободно да изтича.

Вече изкопаната основа на езерото се покрива с глина. Самата глина се размесва с вода до състояние на меко тесто, незалепващо за лопатата. Глината с дебелина на слоя 20-25 см се полага на дъното и стените на бъдещото езеро и се утъпква/трамбова продължително. След изсъхване на този слой от глина, останалите пукнатини се запълват с по-гъста глина. Следва полагане на втория слой от глината. След подсъхване на втория слой се нанася и третия слой от глината. В него докато е още влажен се трамбова дребен чакъл или едър промит речен пясък в порядъка от 2-3 см. Когато третия слой глина изсъхне, след замазване на появилите се пукнатини с гъста глина, дъното на езерото се покрива със слой от дребен чакъл или речен пясък с дебелина от 3-5 см.  При възможност бреговете допълнително могат да се укрепят с плоски речни камъни с подходяща форма и размери. Само трябва да знаете, че с времето те леко ще потънат в глината.

Преведено по материали от руски сайтове.


Продукти от нашия каталог