Технологиите в наши дни позволяват да се предложи апаратура и оборудване за дезинфекция на плувни басейни на добра цена, което генерира на място необходимите количества озон, дозира ги във водата и гарантира чиста и безопасна среда.  Освен това на пазара се предлагат още елeĸтpoлизaтopи,  UV cтepилизaтopи, йoнизaтopи и чacти зa йoнизaция нa вoдaтa в бaceйнa , сиcтeми зa oзoниpaнe и xидpoлизa и нови технологии, които все още не се предлагат в България.

Преди да се напълни с вода басейна за новия сезон за ползването му, е необходимо да бъде почистен добре. След това се прави пълен оглед на облицовката и стълбите, за да се види, че не са повредени и няма да застрашат ползвателите на басейна от евентуални наранявания.
При напълването на басейна, в началото водата е леко зеленикава до кафява, ако има наличие на метали. За да се реагира адекватно, следва да се направи прецизен анализ на химичния състав и да се приложат съответните мерки.

Всички задачи по поддръжката отнемат време и ресурси. Съществува възможност за абонаментна поддръжка от специализирани фирми. При ангажиране на професионалисти басейнът се поддържа технически изправен и с прозрачна, чиста и правилно обработвана вода. По този начин се предотвратява загуба на време и средства от страна на притежателите на басейни, които биха се получили при неправилна експлоатация.

Ето затова е и произведена подходяща апаратура спестяваща време.

Но остарялата нормативна база в България, а и в някои други страни, изисква задължително наличие на хлор в обществените плувни басейни. Именно поради това ограничение, Ултра- Био-Озонови системи с UV не могат да се използват самостоятелно за дезинфекция на обществени плувни басейни. В тези ситуации те трябва да се комбинират и със система за дозиране на хлор. Положителният ефект в този случай идва от намаляването с до 70% на необходимите количества хлор.